معرفی آمینو رزین ها – بخش اول

۱۳۹۹/۳/۷

مقدمه

دسته دیگری از رزین ها با نام آمینو رزین نیز می توانند همراه رزین های فنولیک دسته بندی شوند. این رزین ها کم مصرف هستند و رنگ سفید این رزین ها باعث طرح امکان جایگزینی به جای فنولیک ها شده است. رزین های فنولیک به دلیل تیرگی رنگ، فقط در ساخت قطعات تیره کاربرد دارند.

در مقایسه با فنولیک ها رزین های اوره فرمالدهید ارزانتر هستند و رنگ آنها روشن تر می باشد. همچنین مقاومت آنها در برابر ترک خوردگی الکتریکی بیشتر است ولی مقاومت حرارتی کمتری دارند.

رزین های آمینو، گرماسخت هایی هستند که از واکنش گروه آمینو یک ماده با فرمالدهید ساخته می شوند. دو آمینو معروف و مرسوم اوره و ملامین و رزین های حاصل اوره-فرمالدهید و ملامین-فرمالدهید می باشند.

انواع رزین های آمینو

رزین های ملامین فرمالدهید در مقایسه با فنولیک ها و اوره فرمالدهید عملکرد بهتری دارند ولی گرانتر هستند. ویژگی های مطلوب آنها عبارتند از جذب آب پایین، مقاومت حرارتی و لکه پذیری، سختی و عایق الکتریکی.

معمولا درجایی که می خواهند چسبندگی بیشتری حاصل شود از اوره و درجایی که سختی بیشتری مد نظر است از ملامین استفاده می شود.

مقاومت شیمیایی ملامین از اوره بهتر است و عمدتاً برای رنگ کردن دوچرخه و لوازم خانگی و رنگ پرایمر خودرو استفاده می شود که در واقع به این نوع رنگ ها OEM گفته می شود. در صنایع OEM، ملامین بهتر از اوره و بنزوگوانامین بهتر از هر دو آن ها می باشد.

بنزوگوانامین براقیت عالی و مقاومت صابونی یا بازی بسیار عالی دارد که به همراه رزین های الکیدی و به نسبت حدود ۷۰ به ۳۰ الکید به گوانامین استفاده می شود.

amino resin

کاربردهای آمینو رزین ها

رزین های آمینو کاربرد های فراوانی در صنایع گوناگون از جمله تهیه­ ورق­های تزئینی، نساجی، تولید کاغذ، پارچه­ های ضد-چروک، فراورده­ های کتان و ریون، قطعات قالبی مانند عایق­ های الکتریکی و لوازم آشپزخانه دارند.
آمینو رزین­ها به دلیل برخورداری از عملکرد خوب و قیمت مناسب، کاربرد وسیعی در تولید چسب پیدا کرده­ اند و از این رزین ­­ها برای چسباندن الیاف چوب در صنایع MDF، HDF و نئوپان استفاده می ­شود.

این رزین ها همچنین در ساخت رنگ های صنعتی، کوره ای، رنگ های اتومبیل، کویل کوتینگ، پوشش های قوطی سازی و لاک های اسید کیور همراه با رزین های آکریلیک، آلکید و پلی استر به عنوان سخت کننده یا cross linker مصرف می‌شوند و دارای تنوع زیادی بسته به نوع آمین و نوع آلکیل بکار رفته و نیز درجه پلیمریزاسیون و در نهایت طراحی فرمولاسیون، می-باشند.

مطلب قبلی
رزین های وینیل استر-معرفی
مطلب بعدی
معرفی رزین های آلکید